Kişisel Gelişim

Etkili ve Güzel Sunum Yapabilmek Adına

Bu yazımda etkili sunum yapabilme becerisi kazanma adına 12 maddeden oluşan kendi fikirlerimi belirtiyorum

Geçen pandemi günlerinde keyfimi artıran en güzel öğeler çevrim içi eğitimler, buluşmalar oldu. Normalde bu kadar sıklıkla bir araya gelemediğim İstanbul’daki gönüllü topluluğum ve Ankara’daki TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) etkinliklerine dahil olabilmek bana büyük mutluluk getirdi. İşte çevrim içi yaşanan bir mutluluk. Günleri keyifli yaşamaya, doldurmaya yetiyor en azından.

TEGV ile Mülakat Motivasyonu çalışması yapmaya başladık. Orada çeşitli sunumlar oluşturuyoruz. Burada amaç zinde kalmak bence. Paylaşımlarla güçlü tutuyoruz birbirimizi. Birtakım notlar edindim buradaki çalışmadan. Bunları paylaşmaya değer gördüm. Toplu hale getirmeye çalıştım. Kısa kısa, önceden bilinen şeyler olabilir ama saklamaya değer dediğim gibi. Hemen başlıyorum anlatmaya:

Etkili Sunumun 12 adımı

  1. Sunum öncesinde anahtar kelimeleri toparlamak çok önemli. Ufak notlar edinebiliriz. Bu notlar bizim aklımızda kaldığı gibi, karşımızdakinin de akılda kalıcılığını çoğaltacaktır. Ama her şeyi not etmek değil. Bir takım doğaçlama bizi ileriye taşıyacaktır.Biz heyecan duyarsak anlattığımız şeyden, karşı taraf da etkileniyor bunu unutmamalıyız.

2. Es verme hakkımız var. Bunu da kullanalım. Arada soluklanalım. Karşı tarafın da soluklanmasına, dinlenmesine izin verelim. Düşünebilmek anlatılarda çok değerli. Bu notları ben es verdiğimiz zamanlarda oluşturdum.

3. Beş duyumuzla anlatılanı ilişkilendirebilme kabiliyeti, bu özellik akılda kalıcılığı artırıyor. Bir çalışmada birbirimizin yaptığı çalışmayı aynalamamız istendi. Burada dikkatimi çeken kısım benim anlattıklarımdan akılda kalanın dokunma ile ilişkilendirdiğim bir kısım oluşuydu.

4.Yavaş, tane tane anlatabilmek de çok önemli. Bu konuya daha iyi bağlanabilmeyi sağlıyor. Karşı tarafla bağ kurmak, bağ kurabilmek… Bu çok güzel bir detay aslında. Biz bağ kurduğumuz, ilişkilendiğimiz durumu içselleştirebiliyoruz.

5.Teknik bilgiye hakim olmak mühim. Yetişkinler özellikle karşı tarafı sınıyor dinlerken. Bu yüzden bilgili, donanımlı olmak yaygın kanının aksine “fake it, till you make it” yapana kadar taklit et düşüncesinden bizi uzaklaştırmalı. Learn it, till you earn it, kazanana kadar o beceriyi öğren ilkesi bana daha akılcı ve samimi geliyor. Bunu ingilizce sınavına hazırlandığım zaman bir yerden duymuştum. Taklit günü kurtarmamıza yardım eder, ama maratonda elenebiliriz hep buna bağlı kalırsak. Özgün tarzımızı zenginleştirdiğimiz bilgi birikimimizle buluşturabilmeliyiz.

6.Anlattığımız nesne ile bir yaşantımızı aktarmak anlatılanı daha keyifli kılacaktır ya grupla bağlantı kurmak aynı şekilde. Empati yapabilmek dinleyenlerin ilgisini çekecektir.

Günlük diyaloglarımızda da öyle değil mi? Bize konuşurken boşluk payı bırakan kişilerle iletişim halinde olmaktan daha çok keyif alıyoruz. Biz bir şey anlatırken, eminim sizlerin de çok güzel anılarınız vardır, siz ne düşünürsünüz gibi yapay olmayacak ama konuşmaya yedirilecek sözler eğitimlerde, sunumlarda da işimize yarayacaktır.

7. Nefes çok önemli bir mevzu. Cümlelerimizi söylerken uygun aralıklarla alınan nefes bizi kurtaracaktır. Bize de düşünme payı kalıyor böylelikle. Es vermek konuşmamızı güçlendiriyor demiştik. Doğru nefes almayı alışkanlık haline getirebilmeliyiz.

8.İnanmışlık da altı çizilebilecek bir konu. Biz inanmaz isek karşı taraf hiç inanmıyor. Sunum yaparken arkadaşım kağıttan çizdiği çerçeveyi öyle güzel renklendirdi ki konuşması ile, inanmışlığı vay be dedirtti. Öyküsü ile çok güzel süsledi. İmgeleme çalışmaları yapılır tiyatroda. Bu da bu kısmı güçlendiriyor. Siz hayal kuran biriyseniz karşı taraf da hayal kuruyor.

9. Heyecan! Bu bence her daim olması gereken bir nitelik. Evet her sunumda ustalaşacağız fakat biraz heyecan, gözlerimizin parlaması ilgiyi üzerimizde tutacaktır.

10. Karşı tarafa değer vermeliyiz konuşurken, anlatırken. Onu önemsersek özeniriz konuşmamıza. Bu da bizim kalitemizi oluşturur. Çevrim içi toplantılarda 2 kişi 3 kişi demeden anlatımızın ahengini, neşesini korumak bizi ileriye taşıyacaktır.

11. Küçük bir tüyo: Bazı kalabalık toplantılarda tanıdığımız, güvendiğimiz kişilere pas atabilmek bizi rahatlatacaktır elbette. Çok darda kaldığımız anda o kişiden destek almak mübahtır bana göre. Örnek verirken o kişinin adını geçirebilirsiniz. Samimiyet hemen hissedilir. Bağ kurma noktasında anlatımınızı da güçlendirecektir.

12.Bitiriş! Finish with your style, tarzınızla kapayın konuşmanızı. Konuşmanın başlangıcı ve sonu çok önemli. İçimize sinen bir kapanış olmalı. Memnuniyetle ayrılmalı, tamamlanmışlık hissiyle dönmelisiniz. (Tamamlanmışlık hissi andan keyif almamız için önem arz ediyor.)

Yazımı burada tamamlarken maskesiz dolaşabileceğimiz günlerin gelmesini temenni ediyor, sizlerin de bugünlerde sıkılmaması için olabildiğine challangelara, hedeflere, hayallere, size keyif veren anlara, miskinliğe yer vermeden çabaya, güzelliğe yer vermenizi diliyorum.

Hoşçakalın. Ciao!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir